بانوی هنر تشییع شد

ساخت وبلاگ
بانوی هنر تشییع شد

مراسم تشییع پیکر طلیعه کامران ، نوازنده سنتور، نقاش و شاعر صبح امروز از محل موزه هنرهای معاصر تهران به سوی قطعه هنرمندان بهشت زهرابرگزار شد.

به گزارش سایت خانه موسیقی، در این مراسم که هنرمندان شاخه های مختلف موسیقی،نقاشی و شعر حضورداشتند میلاد کیایی در سخنان کوتاهی در باره ویژگی های هنری این بانوی هنرمند صحبت کرد.

وی با اشاره به این نکته که ما با طلیعه کامران وداع نمی کنیم چرا که او زنده است گفت: اولین بار در سال 1333 به اتفاق پدر با ایشان آشنا شدم و در همان جلسه خانم کامران نوازندگی بسیار زیبایی انجام داد و همان موقع بود که من به سوی این ساز کشیده شدم.

معصومه مظفری،رئیس انجمن نقاشان ایران نیز با انتقاد از فضای موجود ابه خاطر عدم رسیدگی به هنرمندان برجسته گفت: کدام نقد و مقاله ای در باره آثار و نقش هنری خانم طلیعه کامران تا کنون به چاپ رسیده است و چرا باید این هنرمند برجسته چنین در انزوا و خاموشی به سر برد.

میرعلی‌نقی نیز گفت: ایشان را می‌توان مادر سنتورنوازی قدیم ایران دانست. ما شناخت این بانوی هنرمند را مدیون استاد خالقی هستیم که ۵۰ سال پیش، نواخته‌های او را ضبط کرد.

عباس مشهدی‌زاده، مهدی حسینی و لیلا ثمری نیز از دیگر سخنرانان این مراسم بودند.

طلیعه کامران متولد 1309، پدرش ویولن  را حسین‌خان اسماعیل‌زاده فراگرفته بود و مادرش نیز علاوه بر آشنایی با موسیقی، به هنر نقاشی می پرداخت. پدرش از دوستان حبیب سماعی بود و از حبیب خواست که به طلیعه کامران سنتور بیاموزد. سماعی از حدود سال‌های 1321 هر دو هفته به تعلیم  طلیعه می‌پرداخت. او از سال های 1326 به تکمیل آموزه‌‌های سماعی نزد دیگر شاگرد حبیب، مرتضی عبدالرسولی پرداخت. همچنین طلیعه کامران به فراگیری ضربی‌های قدیمی و همنوازی آنها با حسین تهرانی پرداخت. 

حسین تهرانی او را با زنده‌یاد روح‌الله خالقی آشنا ساخت و بخشی از برنامه های کنسرت‌های انجمن موسیقی ملی را به همنوازی سنتور طلیعه کامران و ضرب حسین تهرانی اختصاص یافت. خالقی بعد‌ها محتوای برنامۀ همایون اجرای طلیعه کامران را ضبط کرد و به‌عنوان نمونۀ هنر بانوان موسیقیدان ایران، طی بازدید خود از روسیه، به آن کشور برد.

بنا به توصیۀ روح‌الله خالقی به طلیعه کامران، وی در اواخر دهۀ بیست به آموختن خط نت نزد روح‌الله خالقی و تکمیل آن نزد ابوالحسن صبا پرداخت. پس از آموختن نت بود که طلیعه کامران، بخشی از آموخته‌های خود از حبیب سماعی، شامل دستگاه‌ها و آوازهای شور، ابوعطا، اصفهان و چهارگاه را در حدود سال‌های 35-1334 به خط نت نگاشت که کتاب «بخش‌هایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران» ماحصل آنهاست. 

طلیعه کامران نقاشی پرسابقه است. اولین نمایشگاه انفرادی خود را در سال 1347 در دانشکدۀ هنرهای زیبای دانشگاه تهران برگزار کرده؛ تاکنون یازده نمایشگاه انفرادی داشته و در 42 نمایشگاه گروهی در ایران و خارج از ایران شرکت داشته است. 

کتاب «بخش‌هایی از ردیف حبیب سماعی به روایت طلیعه کامران» (منتشرشده توسط موسیقی عارف به سال 1388) و سی‌دی «یادگار حبیب (حاوی بخش‌هایی از ردیف حبیب سماعی) سنتور طلیعه کامران، تنبک و آواز استاد حسین تهرانی» (منتشرشده در سال 1390) ماحصل بخشی از فعالیت های این هنرمند است.

 این هنرمند که دی‌ماه امسال نیز به‌دلیل ابتلا به سرطان در بیمارستان بستری شده بود، صبح ٢٤ اسفندماه در اثر ابتلا به سرطان پیشرفته در تهران درگذشت.


print

ایرانی موزیک...
ما را در سایت ایرانی موزیک دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : رضا رضوی iranhmusic بازدید : 150 تاريخ : جمعه 27 اسفند 1395 ساعت: 20:43